HEJSAN !
Baka läckra lussebullar med härlig smak av mandel .
Och när DU gör dem på det här sättet i en långpanna
blir de extra saftiga . Jättegoda !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl mjölk
2 dl mandel -mjöl
1/2 finriven bittermandel
eller 1/2 - 1 droppe bittermandel hushållsarom
1 kuvert saffran , 0, 5 g
2 krm salt
25 g jäst för söta degar
75 g rumsvarmt smör /margarin
3/4 dl vit sirap
1 ägg
1/2 tsk ny - stött kardemumma
7 1/2 - 8 dl vetemjöl
GARNERING :
1 ägg,
pärlsocker
hackad sötmandel
SÅ HÄR GÖR DU :
HÄLL mjölken i en kastrull och tillsätt mandel -mjöl
och bittermandel .
Stöt saffranet med saltet till ett fint pulver och
tillsätt i kastrullen .
SMULA jästen i en degbunke ,
Värm upp mjölk-blandningen under omrörning till finger-
varm temperatur, häll den över jästen och rör om tills
jästen är upplöst .
KLICKA ner matfettet och tillsätt sirap , ägg och
kardemumma .
BLANDA sist ner 6 dl av vetemjölet och arbeta snabbt
samman till en slät deg . TÄCK med bakduk och låt
degen vila i bunken ca 30 minuter .
BLANDA ner det sparade vetemjölet i degen , eller så
mycket att degen blir smidig men ändå ganska vek
efter att den knådats.
KLÄ en liten långpanna , ca 25 x 35 cm med bakplåtspapper.
Klicka ut degen och tryck sedan ut den , med vatten-
sköljda händer , till jämntjock degplatta.
Markera rutor genom degen med en degskrapa .
LÅT degen jäsa till knappt dubbel storlek ca 40 min.
Sätt ugnen på 200 grader .PENSLA det färdigjästa brödet
lätt med uppvispat ägg .Strö över pärlsocker och mandel .
GRÄDDA brödet i nedre delen av ugnen i 18 - 20 min.
BRYT brödet i rutor vid servering.
GOD JUL !
vila i bunken
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar