HEJSAN !
FÖRRA ÅRET BAKADE JAG DESSA LUSSKATTER MED SAFFRAN,
KESELLA OCH KARDEMUMMA , SÅ HIMLA GODA DE BLEV !
SÅ DE HÄR MÅSTE JAG GÖRA I ÅR IGEN . .
30 - 40 mindre bröd eller större bröd = 1 stor lussekatt att sätta ljus i
eller 1 krans med ljus i .
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör /margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
250 g kesella
1/2 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
1 ägg
1 g saffran (2 pkt)
1 1/2 tsk kardemumma
ca 14 dl - 15 dl vetemjöl BERTE QVARN .
GARNERING OCH PENSLING :
ägg, russin
UGN : 225 GRADER för mindre bröd
OCH 200 GRADER för STÖRRE .
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT fettet, häll på mjölken och kesellan och värm till 37 grader .
Rör ut den smulade jästen i degspadet .
TILLSÄTT ägg, socker, salt, saffran och kesellan och det mesta av
mjölet . ARBETA degen väl och låt den jäsa 30 minuter .
TA upp degen på mjölat bakbord och knåda den .
Baka ut på olika sätt . JÄS i ytterligare 30 minuter .
PENSLA brödet med ägg och dekorera med russin och grädda mitt i ugnen
ca 8 minuter för små bröd och längst ner i ugnen 15 - 20 minuter för
stora bröd .
SÅ HÄR BAKAR DU UT DEGEN :
ENKEL LUSSEKATT :
Rulla till smala längder , ca 25 cm och rulla
in ändarna som till ett S .
DUBBELL LUSSEKATT :
Som ovan men 2 enkla lussekatter läggs i ett kors på mitten.
GOD - JUL !
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar