tisdag 24 november 2020

LUSSEKATTER TILL LUCIA , MED SAFFRAN OCH K.... .





                                         HEJSAN  !

FÖRRA  ÅRET  BAKADE JAG DESSA LUSSKATTER  MED  SAFFRAN,
KESELLA OCH  KARDEMUMMA , SÅ  HIMLA  GODA  DE  BLEV  !
SÅ  DE  HÄR  MÅSTE  JAG  GÖRA I  ÅR  IGEN . .
30 - 40  mindre  bröd  eller  större bröd = 1 stor  lussekatt  att  sätta  ljus i 
                                                                   eller  1  krans  med ljus i .

HÄR  ÄR  RECEPTET  :
100  g  smör /margarin
5  dl  mjölk
50  g  jäst
250  g  kesella
1/2  tsk  salt
1 1/2  dl  strösocker
1  ägg
1  g  saffran   (2  pkt)
1 1/2  tsk  kardemumma 
ca  14  dl -  15  dl  vetemjöl BERTE QVARN .

GARNERING  OCH  PENSLING :
ägg,  russin 
UGN  : 225  GRADER  för  mindre  bröd
OCH  200  GRADER  för  STÖRRE .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMÄLT fettet,  häll  på  mjölken  och  kesellan   och  värm  till  37  grader .
Rör  ut  den  smulade  jästen  i  degspadet .
TILLSÄTT  ägg,  socker,  salt,  saffran  och  kesellan  och  det  mesta  av 
mjölet .   ARBETA  degen  väl  och  låt  den  jäsa  30  minuter .
TA  upp  degen  på  mjölat  bakbord  och  knåda  den .
Baka  ut  på  olika  sätt .  JÄS  i  ytterligare  30  minuter .
PENSLA  brödet  med  ägg  och  dekorera  med  russin  och  grädda  mitt  i  ugnen 
ca  8  minuter  för  små  bröd  och  längst  ner  i  ugnen  15 - 20  minuter  för 
stora  bröd .

SÅ  HÄR  BAKAR  DU  UT  DEGEN  :
ENKEL  LUSSEKATT :
Rulla  till  smala  längder , ca  25  cm  och  rulla  
in  ändarna som  till  ett  S .

DUBBELL  LUSSEKATT :
Som  ovan  men  2  enkla  lussekatter  läggs  i  ett kors  på  mitten.
 
GOD - JUL  !



Inga kommentarer: