HEJSAN !
ETT klassiskt vörtbröd som doftar ljuvligt ,
smakar och passar perfekt till Julmaten .
DEN mustiga smaken får vörtbrödet av
julmust och porter .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g smör /margarin
33 cl julmust (1 flaska)
33 cl porter (1 flaska)
25 g jäst
1 dl mörk sirap
3 dl russin
2 tsk malda nejlikor
2 msk malda pomeransskal
2 msk mald ingefära
1 tsk salt
17 - 18 dl rågsikt
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret i en kastrull .
Tillsätt must och porter och ta kastrullen från plattan .
HÄLL över vätskan i en bunke och smula ner jästen .
TILLSÄTT russin, sirap, kryddor och salt .
Blanda ner rågsikten, lite i taget .
Knåda degen i en köksmaskin i ca 10 minuter tills
den är slät och smidig .(15-20 min för hand)
Låt degen jäsa i en bunke täckt med plastfolie i 45 min.
TA upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig .
Forma 2 avlånga bröd och lägg dem på en plåt med
bakplåtspapper. LÅT bröden jäsa under bakduk i 30 min.
Sätt ugnen på 200 grader .
GRÄDDA bröden i nedre delen av ugnen i 40 - 45 min .
LYCKA TILL
och
GOD - JUL !
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar