måndag 14 december 2020

VÖRTBRÖD MED PORTER & JULMUST. 2 BRÖD.




                                    HEJSAN !

ETT  klassiskt  vörtbröd  som  doftar  ljuvligt ,
smakar  och  passar  perfekt  till  Julmaten .
DEN  mustiga  smaken  får  vörtbrödet  av
julmust  och  porter .

HÄR  ÄR  RECEPTET  :
50  g  smör /margarin
33  cl  julmust (1 flaska)
33  cl  porter   (1 flaska)
25  g  jäst
1  dl  mörk  sirap
3  dl  russin
2  tsk  malda  nejlikor
2 msk  malda  pomeransskal
2  msk  mald  ingefära
1  tsk  salt
17 - 18  dl  rågsikt

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMÄLT  smöret  i  en  kastrull .
Tillsätt  must  och  porter  och  ta  kastrullen från  plattan .
HÄLL  över  vätskan  i  en  bunke  och  smula  ner  jästen .
TILLSÄTT russin,  sirap,  kryddor  och  salt .
Blanda  ner  rågsikten,   lite  i  taget .
Knåda  degen  i  en   köksmaskin  i ca  10  minuter  tills 
den  är  slät  och  smidig .(15-20 min för hand)
Låt  degen  jäsa  i  en  bunke  täckt  med  plastfolie i  45  min.
TA  upp  degen  på  mjölat  bakbord  och  knåda  den  smidig .
Forma  2  avlånga  bröd och  lägg  dem  på  en  plåt  med
bakplåtspapper.  LÅT  bröden  jäsa  under  bakduk i 30  min.
Sätt  ugnen  på  200  grader .

GRÄDDA  bröden  i  nedre  delen  av  ugnen  i  40 - 45  min .

LYCKA  TILL
och
GOD  -  JUL  !



                                

Inga kommentarer: