lördag 4 december 2021

VÖRTBRÖD MED PORTER OCH JULMUST , 2 ST BRÖD.

 


                                               HEJSAN !

Det här brödet har jag gjort i några års tid  till varje JUL .

Det doftar ljuvligt  och smakar perfekt till julmaten .


HÄR ÄR RECEPTET :

50 g smör / margarin

33 cl julmust (1 flaska )

33 cl porter (1 flaska )

25 g jäst

1 dl mörk sirap

3 dl russin

2 tsk malda nejlikor 

1 1/2 - 2 msk malda pomeransskal

1 - 2 msk mald ingefära 

1 tsk salt

18 dl  rågsikt 

SÅ HÄR GÖR DU :

SMÄLT  smöret  i  en kastrull .

Tillsätt  must och porter och ta kastrullen från plattan .

HÄLL över vätskan i en bunke och smula ner jästen .

Rör tills jästen har löst sig .

TILLSÄTT sirap, russin, kryddor och salt .

Blanda ner rågsikten , lite i taget .

Knåda degen för hand i 20 minuter eller i köksmaskin i 10 min

tills degen är slät och smidig .

Låt degen jäsa övertäckt i en bunke med plastfolie i 45 minuter.

TA upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig .

Forma 2 avlånga bröd och lägg dem på en plåt med bakplåts-

papper .

Låt bröden  jäsa under bakduk i 30 minuter .

SÄTT  ugnen  på  200  grader .

GRÄDDA bröden i nedre delen av ugnen i 40 - 45 minuter.


LYCKA TILL 

och 

GOD - JUL !




Inga kommentarer: