onsdag 5 maj 2021

GROVA FULLKORNSBRÖD, 2 ST .




                                   HEJSAN  !

FYRKORNSKROSS,  ÄR EN BLANDNING AV VETE, RÅG,
KORN  OCH  HAVRE .
DET HAR  HÖGT KOSTFIBERINNEHÅLL  OCH ÄR RIKT PÅ
MAGNESIUM  OCH  JÄRN .

Idag hade jag Leverpastej och skivad gurka på detta jättegoda , 
hembakta bröd !
mmm...!

HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl  4 - kornskross, t ex  från Saltå Kvarn 
4 dl vatten
5 dl filmjölk
25 g jäst
1/2  dl flytande  honung
3 tsk salt
2 msk rapsolja
10 dl DINKELMJÖL
3  msk  solrosfrön
2 msk linfrön
1 rivet äpple

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  UGNEN PÅ  200 GRADER .
KOKA ihop  4 - kornskross  och  vatten  under  omrörning till en lös gröt .
Häll  över i en  bunke och blanda ner  filmjölken  .
Låt  svalna  till  fingervarmt .
SMULA  ner jästen i bunken och rör tills jästen lösts upp .
Tillsätt  honung , salt,  olja , rivet äpple och mjöl .
Arbeta ihop till en smidig deg .
Låt jäsa övertäckt  1 timme .
KNÅDA degen  lätt  på  mjölat  bakbord och dela  den i 2 delar .
FÖRDELA  solros- och linfrön i botten  och på sidorna  i
två väl smorda  formar  på  vardera 1 1/2  liter .
Lägg i degen och låt jäsa ,  ca  30 minuter .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen  ca  35 minuter .

LYCKA  TILL !

Inga kommentarer: