torsdag 9 december 2021

GRÖNKÅLSGRATÄNGEN SOM PASSAR JULBORDET , 4 - 6 PORT. 200 grader i 40 min )

 


                                          HEJSAN  !

Den här gratängen är ett måste på JULBORDET i våt familj .

Så himla god ,  mm....!  Gott med små prinskorvar,  små köttbullar,

bacon eller vad  Du  känner för ... JULSKINKA .

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

500 g djupfryst ,  hackad  grönkål 

1 kg  potatis

1 palsternacka

3 morötter 

1 rotselleri

2 dl riven ost

2 1/2 dl mellangrädde

1/2 tsk svartpeppar / pepparmix

2 - 3 tsk  örtsalt

3 msk ljus sirap 


SÅ HÄR GÖR DU :

TINA grönkålen enligt förpackningens anvisning .

Skala och skiva  potatis, palsternacka, morötter och rotselleri .

Koka palsternacka ,  rotselleri och morötter i lättsaltat vatten  i

en gryta ca 4 minuter .

VARVA  potatis och övriga rotfrukter i en ugnssäker form .

Strö över den rivna osten .

Lägg Grönkålen som ett översta lager på gratängen .

BLANDA  grädde, kryddor och sirap och häll över gratängen .

Sätt in i ugnen och tillaga i 200 grader , ca 40 minuter .

SERVERA gratängen som den är eller något tillbehör till .

GRÖNKÅL ,  C-VITAMINRIK  OCH NYTTIG 


Om Du har FÄRSK GRÖNKÅL .

Hacka den sköljda kålen och koka den mjuk i 

lättsaltat vatten i en gryta ca 30 minuter.

Låt kålen rinna av och lägg den på gratängen 

så som i receptet i receptet ovan .


GOD JUL !




Inga kommentarer: