HEJSAN !
DETTA bröd bakade min Farmor , gärna med smör och ost på
det gick hem hos alla . Det var inte alltid Farmor hade kaffebröd
att bjuda på , men då gick det lika bra med Farmors hembakta bröd !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
5 dl vatten
25 g smör/ margarin
2 msk strösocker
1 1/2 msk salt
1/2 dl vetekli
1/2 dl vetegroddar
1/2 - 1 dl solrosfrön
8 dl grahamsmjöl
ca 7 dl vetemjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke .
Smält fettet, häll i vattnet och värm till 37 grader .
Häll spadet över jästen , rör om så den löser sig .
Blanda ner alla torra ingredienser utom vetemjölet .
Detta blandas ner allteftersom degen bearbetas .
LÅT DEGEN jäsa till dubbel storlek ca 50 minuter .
Arbeta den jästa degen på bakbord .
Forma till en enda stor limpa .
Rulla brödet i grahamsmjöl .
Lägg på smord eller bakpapper och låt jäsa i ca 30 min .
GRÄDDA brödet i 200 grader i ca 50 minuter .
Om brödet blir för mörkt kan man lägga över en bit folie
den sista tiden i ugnen .
Låt brödet svalna på galler under bakduk .
HOPPAS ATT DET SMAKAR , LYCKA TILL !
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar