tisdag 10 maj 2022

HAVETS PYTT MED LAX OCH RÄKOR, 4 port . 40 min. (Bjudning /middag ) .

 


                                      HEJSAN  !


OM DU  inte vill använda potatis , kan DU givetvis byta till  annan rotfrukt ,

som morot, rotselleri eller palsternacka .

mm.. !  Underbart gott  !


VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :

400 lax 

500 g potatis

4 gulbetor

1 rödlök

20 g färsk dill 

rapsolja till stekning 

salt å peppar

TOPPING :

4 pocherade ägg, se recept

200 g skalade räkor

ca 500 g med skal .


SÅ HÄR GÖR DU :

SKÄR laxen i tärningar som är 2 x 2 cm .  Ställ åt sidan .

SKALA och tärna potatis, (eller annan rotfrukt )  gulbetor

i samma storlek som laxen .

Koka upp lättsaltat vatten i två kastruller och förväll potatis 

och betor var för sig , 5 - 7 minuter .

De ska bli mjuka, men inte helt igenom så att de går sönder 

vid stekningen senare .

Häll av vattnet och låt rinna av ordentligt .

SKALA och finhacka löken .

Hacka dillen, det blir ca 1/2 dl .  Ställ åt sidan .

STEK laxen på medelvärme till fin färg i en stekpanna med olja,

2 - 3 minuter.   Salta och peppra .  Ta upp laxen och ställ åt sidan .

BRYN potatis och betor till fin färg i samma panna .

Tillsätt lök och stek någon minut.  Salta och peppra .

VÄND ner dill och blanda om .

Vänd försiktigt ner lax och skalade räkor .

SERVERA med pocherat ägg .


POCHERADE ÄGG :

KOKA upp vatten med lite vitvinsvinäger och salt .

Sätt " snurr " på vattnet med en sked och knäck ner äggen .

Pochera 2 ägg åt gången .  Håll "snurren " igång, då får 

äggen en fin form .  Pochera i 3 - 4 minuter .

TA upp och låt rinna av innan servering .


SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !

 


Inga kommentarer: