torsdag 14 juli 2022

DILLKÖTT , ca 6 PORTIONER , (middag) .

 


                                     HEJSAN  !


KOKT  mat är trevligt att laga . Den sköter sig själv,  det osar mindre i köket.

KOKT  mat är lättsmält och framför allt mycket gott .

I originalreceptet  är det kalv eller lamm som gäller .

Jag har provat med  det mer lättåtkomliga grisköttet .

Det blir också mycket gott . mm....! 


HÄR ÄR RECEPTET :

ca 2 kg fläsklägg,  bogblad - stek , eller 

800 g benfri  picknick-bog 

vatten

2 tsk salt per liter vatten

2 morötter

1 gul lök

gärna dillstjälkar

10 kryddpepparkorn 

10 svartpepparkorn 

DILLSÅSEN :

5 dl buljong

4 msk vetemjöl

1 dl vispgrädde

1 dl finhackad dill

1 1/2 msk vinäger

2 msk socker

svartpeppar

eventuellt salt


SÅ HÄR GÖR DU :
1) LÄGG  köttet i en kastrull .  MÄT upp och häll på så mycket kokande 

vatten att det täcker köttet .  LÅT allt koka upp och ta bort eventuellt skum.

Lägg i skalade och i bitar , skurna morötter och gul lök .

Därefter salt, kryddor och dillstjälkar .

2)  KOKA  allt sakta till dess att köttet är mört och släpper eventuellt ben.

Räkna  1 - 1 1/2  timme .  I BENFRITT kött är det en bra ide' att sticka en

köttermometer in i den tjockaste delen . När termometern visar 80 grader ,

ta grytan från värmen och låt den stå 20 minuter för efterkokning .

Ett perfekt mört och saftigt kött blir resultatet .

3)  OM DU vill ha bort allt fett , låter Du  köttet kallna helt .

Då går det att lyfta bort fettkakan . Fortsätt  annars direkt .

4)  LOSSA köttet från ben .  Skär det i bitar . 

5)  HÄLL 3 dl av den halv- varma  eller kalla buljongen i en kastrull .

Rör ned  mjölet .  Koka några minuter under omrörning .

Späd med mer buljong.  Häll i grädden .  Smaksätt med dill , kryddor,

vinäger  socker och eventuellt lite salt .

6)  LÄGG ner det kokta i såsen och värm till kokpunkten .

SERVERA   Dillköttet med kokt potatis eller ris och dillvippor .

Bjud gärna mamma /svärmor på middag .


HOPPAS DET SMAKAR , det är himla gott !

LYCKA TILL !





Inga kommentarer: