tisdag 13 september 2022

BJÖRNBÄRSSYLT , MED VANILJ , med vanilj . ca 1 liter.

 


                                HEJSAN !


I den här sylten ger vaniljen en  mjuk smak 

som passar bra till björnbär .

Sylten är så god , att DU kan njuta den som marmelad .


HÄR ÄR RECEPTET :

BJÖRNBÄRSSYLT :

2 liter björnbär

1 vaniljstång

500 g syltsocker 

SÅ HÄR GÖR DU :

1)  RENSA  bären och lägg dem i en gryta .

Klyv vaniljstången på längden och skrapa 

ner fröna i grytan .

Lägg även ner vaniljstången .

2)  HETTA långsamt upp bären .

Koka på svag värme under lock ca 15 minuter

Skaka lite då och då .

3)  TILLSÄTT syltsocker och höj värmen .

Koka sylten kraftigt utan lock 2 - 3 minuter.

*Gör marmelad-prov :   KYL  ett tefat i frysen .

Ös upp lite av den heta marmelad-saften på fatet och 

gör en ränna med en sked. Om gelen inte flyter ihop 

är det färdigkokt ,  Koka annars 3-5 minuter till . *

4) TA grytan från värmen och skumma .

Låt sylten vila ca 15 minuter, rör försiktigt någon gång 

under tiden så att temperaturen jämnas ut .

Plocka upp vaniljstången .

5)  HÄLL upp sylten på varma rengjorda burkar och sätt på 

locket .  Det är viktigt att sylten hälls upp till kanten .

Förvara sylten mörkt och svalt eller i kylskåp .


LYCKA TILL !



Inga kommentarer: