tisdag 22 november 2022

SMYGSTARTA JULEN , MED PLUM - KAKA ,

 

                           

                          HEJSAN !



DENNA kaka bakar vi alltid till Jul, i god tid så den kan stå till sig 

en vecka i rumstemperatur .

Vad namnet plum kommer ifrån vet jag inte 

men vi har alltid kallat den Plum ?? - kaka .?

Farmor , mormor  har alltid sagt Plumkaka ?

DU kan spara den till Julen om DU vill 

men ha den i kylen då ! 

TA framkakan några  dagar  före Jul och

 ha den i rumstemperatur .

HÄR ÄR RECEPTET :

250 g smör/margarin

250 g socker

4 ägg

250 g mjöl

1 tsk bakpulver

50 g mandel grovt hackad

100 g russin

*3 msk madeira  eller konjak 

*(kan uteslutas)

35 g pomeransskal

50 g sukat

50 g mörk choklad


SÅ HÄR GÖR DU :

LÅT russinen dra i konjak eller madeira 

över natten .

RÖR  socker och smör vitt och pösigt ,

rör ner äggen ett åt gången .

TA  ifrån lite mjöl och blanda och blanda 

det med frukterna .

RESTEN av mjölet blandas med bakpulver

och rörs ner i degen .

TILL sist rörs de mjölade frukterna ner i degen 

 och smeten klickas i en välsmord och bröad form.

SÄTT kakan i KALL UGN ,  när temperaturen 

når 160 grader  ska kakan stå inne i ytterligare

1 1/2 timme ,  mm..så god !

LYCKA TILL !

GOD JUL !


Inga kommentarer: