onsdag 4 januari 2023

UGNSBAKAD TORSK MED BACON OCH GRÖNKÅL , 4 PERS . ( middag / lunchlåda, om det blir något över) .

 


                HEJSAN  !


Jag fick bara lite grann grönkål över,  från julen som var .

Vad ska jag göra med detta ??  tänkte jag .

Lägg det över något sa maken !  typ fisken, vi ska äta idag.

Sagt och gjort ...!

Resultatet blev en fantastisk middag 

rik på både festkänsla och matglädje .


HÄR ÄR RECEPTET :

4 bitar ryggfile' av torsk

1 paket bacon

10 cm purjolök

50 g grönkål

1 vitlöksklyfta

1 dl riven parmesanost

1 dl vitt vin

1 1/2 dl vispgrädde

salt och peppar

MANDELPOTATISMOS :

1 kg mandelpotatis

50 g smör/ margarin

1 1/2 dl mjölk

2 nypor salt

vitpeppar


SÅ HÄR GÖR DU :

1)   SÄTT ugnen på 200 grader . 

Skiva baconet i bitar, hacka purjolöken,

kålen  och vitlöksklyftan .

2)  STEK  baconet knaprigt i en het stekpanna,

när det börjar bli klart, tillsätt purjolöken , 

kålen och vitlöken .

Låt det fräsa på ett par minuter till .

Vänd  ner osten och smaka av med salt å peppar .

3)  LÄGG  torsken i en ugnssäker form .

Salta och peppra runtom och fördela baconröran 

uppe på torskbitarna .

Häll på vinet och grädden i formen .

Baka i mitten av ugnen i 18 - 20 minuter .

Ta ut, garnera gärna med finhackad grönkål 

och servera direkt .

4)  MANDELPOTATISMOS :

SKALA  potatisen och lägg i en kastrull, fyll

på med vatten och salta väl .

Koka på medelvärme tills potatisen är mjuk

ca 15 minuter .

Häll av vattnet och låt potatisen ånga av .

5)  SMÄLT  smöret  och häll i mjölken så att det blir 

en ljummen vätska .

Mosa potatisen med en hand visp och rör ner vätskan.

Smaka av med salt och vitpeppar .

SERVERA  till den ugnsbakade torsken .

SMAKLIG MÅLTID  !


LYCKA TILL !




Inga kommentarer: