onsdag 4 januari 2023

BIRGITS , LANTBRÖD , 2 ST .

 


                          HEJSAN  !


BIRGIT och jag ,  vi fann varandra ,  när Birgit kom 

till den avdelningen , jag  arbetade på .

Birgit  var en rackare på att baka  .

En dag hade hon med sig detta ljuvligt goda bröd .


HÄR ÄR RECEPTET :

5 dl  vatten

2 msk olja

25 g jäst

1 1/2 tsk  salt

ca 14  dl ljust lantbrödsmjöl 

TILL PENSLING :

vatten

UGN : 275 grader ,  200 grader .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  LJUMMA  vattnet  till fingervärme 

37 grader ,  och  tillsätt  oljan .

2) SMULA jästen i en bunke .

Tillsätt vätskan och rör om tills jästen 

löst sig .

3)  TILLSÄTT salt och nästan allt mjöl,

spara lite till utbakningen .

Arbeta degen kraftig för hand  eller i maskin .

Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter .

4)  TA UPP degen på mjölat bakbord och forma

till två runda bröd .

Låt jäsa övertäckt på bakpappersklädd plåt ca 40 min.

5)  SKÅRA mönster i brödet med vass kniv eller små

jack med sax .

Pensla med vatten .

Strö över lite mjöl .

GRÄDDA 5 minuter  mitt  i  ugnen på 275 grader .

Sänk till 200 grader och grädda vidare ca 15 minuter .

Låt svalna på galler utan bakduk .


Detta är ett lantbröd med knaprig skorpa .

Passar utmärkt att servera till en varm sallad 

eller lätt lunch .


LYCKA TILL !




Inga kommentarer: