tisdag 31 oktober 2023

MINA RÅG OCH LINGON - BRÄCK , 24 RUTOR .

 


                      HEJSAN ! 


Att  baka  bullar  med  lingonsylt ,  får  en  lätt  syrlig  smak  ,

och  blir  dessutom  mycket  saftigt .

Jag  brukar  baka  bullar i  långpanna , då  jag  sparar en  massa                      

 tid ,  eftersom man  slipper  stå  och  rulla  varje  bulle var  för sig .

Dessutom  jäses  detta  bröd  endast 1  gång  på plåten .

KANON !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst

50 g smör /margarin

8 dl vatten

2 tsk salt

5 dl tågflingor

1/2 - 3/4 dl lingonsylt 

16 - 18 dl vetemjöl


SÅ HÄR GÖR DU :

UGNSTEMPERATUR : 225 grader .

1)  SMÄLT smöret i en kastrull, tillsätt vattnet 

och låt degvätskan få ett uppkok .

2)   MÄT  upp  rågflingorna i en bunke .

Häll över det varma degspadet , tillsätt saltet 

och rör om .

Låt blandningen stå och svalna  tills den är 

fingervarm .

( på detta sätt slipper man koka rågflingorna )

3)   TILLSÄTT  jästen i mindre bitar och rör om 

tills den har löst sig .

Arbeta därefter in vetemjölet ,  degen skall bli blank 

och smidig i konsistensen .

4)   KLÄ en långpanna med bakplåtspapper.

Skulle någon kant på långpannan bli synlig går det bra

att pensla på med lite olja .

Häll upp degen på långpannan  och tryck ut den jämt 

med hjälp av mjölade  händer .

5)  SKÄR med mjölad kniv, lätt ut 24 rutor  4 x 6 cm .

Täck långpannan med en handduk och låt jäsa till 

dubbel storlek , ca 30 minuter .

 Sätt ugnen på 225 grader .

6)  GRÄDDA i mitten av ugnen 15 - 20 minuter.

Då brödet är klart, stjälp upp det på galler .

Skulle undersidan verka o -gräddad  grädda ytterligare 

några minuter men då med botten upp i långpannan .

LYCKA TILL !


Inga kommentarer: