tisdag 7 november 2023

MIN FESTLIGA, KANTARELLPAJ MED MED BRIEOST . 4 - 6 BITAR .

 


                       HEJSAN !


EN  LÄCKER OCH FESTLIG  PAJ 

MED EN KRÄMIG SVAMP - OCH OST- FYLLNING .


HÄR ÄR RECEPTET :

PAJDEG :

3 dl vetemjöl

1 tsk salt

125 g smör / margarin ,  kallt

ca 2 msk vatten iskallt 


FYLLNING :
3 schalottenlökar 

ca  300 g kantareller , rensade

smör till stekning

salt &  svartpeppar .

200 g  brie 


ÄGGSTANNING :

3 ägg

1 1/2  dl vispgrädde

1 1/2 dl mjölk


SÅ HÄR GÖR DU :

1)   PAJDEG :
BLANDA vetemjöl och salt i en bunke 

eller matberedare .

Skär smöret i små kuber .

Nyp ihop vetemjöl, salt och smör

till en smulig deg .

Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop 

till en deg .

Låt degen vila kallt i minst 30 min .

2)   FYLLNING : 

SKALA och skär löken i skivor .

Stek lök och kantareller  försiktigt i smör

 tills vätskan  från svampen har kokat in .

Smaka av med salt och peppar .

Sätt ugnen på 175 grader .

3)   ÄGGSTANNING:

VISPA  ihop  ägg, grädde och 

mjölk .

4)   KAVLA  eller tryck ut degen i en

pajform ,  ca 25 cm i diameter och nagga 

botten med en gaffel .

Förgrädda  pajskalet  mitt i  ugnen i ca 10 min.

5)   FÖRDELA  lök och kantareller i pajskalet .

Skiva brieosten och lägg skivorna ovanpå 

kantarellerna .

Häll äggstanningen över .

6)   GRÄDDA pajen mitt i ugnen i 25 - 30 min

tills äggstanningen stannat  och fått fin färg .

Låt pajen svalna i ca 10 min innan servering .


LYCKA TILL !





Inga kommentarer: