onsdag 23 oktober 2024

KÅLPUDDING 1 - 2 PORTIONER . LUNCH / MIDDAG .

 


                                  HEJSAN !


DEN HÄR HÖR OCKSÅ  TILL TIDEN  ENSAMSTÅENDE ,

HIMLA GOTT !


HÄR ÄR RECEPTET :

150 g blandfärs

1 kokt kall potatis 

1 1/2 dl mjölk

2 - 3  dl vitkål  i strimlor

1/2 msk smör / margarin

KRYDDOR :

salt, vitpeppar, eller svartpeppar


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  BLANDA FÄRSEN  med  kryddorna  och  den  

mosade  potatisen .

Rör  ner  mjölken och  låt  färsen vila ett par minuter.

2,  BRYN den strimlade vitkålen  i lite  matfett .

3,  VARVA sedan  kål och färs i en smord ugnssäker

form ,  första och sista  lagret skall vara kål .

4,  GRÄDDA  KÅLPUDDINGEN i ugnen ca 30 - 40 min 

i 175 grader .

SPÄD eventuellt med lite buljong om puddingen blir torr .

Kålpuddingen kan också göras på spisen .

VARVA då kål och färs i en gryta och låt den koka under

lock i ca 30 - 40 minuter .

SERVERA :
med kokt potatis och lingon .

En brun sås är gott till .

BRUN SÅS :

1 msk finhackad gul lök , 1/2 msk smör / margarin

1 msk vetemjöl, 1 1/2 dl köttbuljong , eller sky.

salt, vitpeppar,  soja .

SÅ HÄR GÖR DU :
1, fräs löken i matfettet .

2, Strö över mjölet och rör om med en trägaffel.

3,  Späd med buljongen och låt såsen koka upp 

under omrörning .

Låt den puttra på svag värme 5- 10 min .

4,  Smaka av med kryddorna 

5,  Såsen blir extra god om den smaksätts 

med något av följande ...  2 msk grädde,

el, 3 msk rött vin , el, 1/2 tsk gele'

el,  1/2 msk senap .


HOPPAS DET SMAKAR och LYCKA TILL !

Inga kommentarer: