onsdag 9 september 2009

LERGRYTE-LIMPA . - I KALL UGN.

Har DU en lergryta långt in i
skåpet. Ta fram den då, för nu
ska vi baka bröd i den.

SÄTT IN GRYTAN I KALL UGN.

3/4 liter kokande vatten
12 dl mörkt lantbrödsmjöl
100 g jäst
1/2 dl mörk sirap
1 msk malen koriander
1 msk kummin
ca 10 dl vetemjöl
gärna lantvete.
UGN:150 grader.

Så här gör DU:
Blötlägg grytan i ca 1 timme
i kallt vatten.
Låt den rinna av och
smörj in den med olja.
Häll kokande vatten
över lantbrödsmjölet.
Arbeta samman till en deg.
Låt det stå tills degen
är ljummen, ca 37 grader.
Rör ut jästen i salt och
tillsätt det tillsammans med
sirap,kryddor och det mesta
av vetemjölet.
Arbeta degen väl.
Ta upp degen på mjölat bak-
bord,knåda och forma till
en limpa utan sprickor.
Lägg den i grytan och jäs
ca 1 timme.
SÄTT IN GRYTAN I KALL UGN.
Sätt på ugnen och grädda
limpan med LOCK PÅ i ca
2 timmar.
Låt brödet kallna på
galler under bakduk.
Brödet går bra att frysa.

Ett jättegott bröd.Prova .

Om DU tycker att skivorna blir
för stora,kan DU dela den på längden.

Inga kommentarer: