fredag 15 juli 2011

RÅRÖRD JORDGUBBSSAFT.

Varför inte passa på att
göra JORDGUBBSSAFT
nu när det ännu finns
sådana kvar.

3 liter jordgubbar
1 liter vatten
30 g citronsyra
6 dl (ca 500g)
socker per liter
avrunnen saft
ev 1 krm NATRIUMBENSOAT
per liter FÄRDIG SAFT

Så här gör DU:
Rensa och mosa bären,
t ex med en potatisstöt.
Häll på vatten och citron-
syra.
Rör om, så att citronsyran
löser sig.
Täck över väl och låt det
stå svalt ett dygn.
Rör om då o då.

Sila saften och mät upp den.
Tillsätt sockret och rör tills
det är löst.
Skumma saften.
Tillsätt ev bensoat utrört i
lite av saften.
Fyll rena KALLA flaskor ända
upp med saften och förvara
dem kallt och mörkt.

Nygjord rårörd saft har en
mycket fin bärsmak.

Men hållbarheten är kortare
än för kokt saft.
Råsaft kan frysas.
Tillsätter man Natriumbensoat
blir också hållbarheten längre.

Härligt, att ta fram en flaska
Jordgubbssaft från frysen
mitt i vintern.

LYCKA TILL!

Inga kommentarer: