måndag 4 maj 2015

KONFEKTKAKA MED CHOKLAD 12-16 BITAR.

Hej igen !

Mäktig apelsindoftande  Mandelkaka
med mörk chokladglasyr - njut den i
små bitar , gärna till en kopp kaffe.
mmm... så himla god !

100 g smör /margarin
1 tvättad STOR apelsin
300 g mandelmassa
3 ägg
2 dl vetemjöl

GARNERING:
125 g mörk choklad
1 msk smör /margarin
2-3 msk SYLTAT APELSINSKAL
eller SUCKAT.

UGN: 175 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU:
SMÄLT smöret och låt det svalna .
Lägg apelsinen i VARMT vatten.
Spänn fast ett  bakpapper i botten på en rund form ,
ca 22-23 cm  i diameter med löstagbar kant.
Smöra och mjöla eller bröa hela formen .
RIV MANDELMASSAN .
Tillsätt ett ägg i taget och vispa smeten fluffig.
RIV det yttersta apelsinskalet.
Blanda ner det tillsammans med mjöl och smör
i äggsmeten .
Häll smeten i formen.

GRÄDDA i 33-35 minuter.

LÅT  kakan stå i 5 minuter i formen .
Stjälp upp den på fat .
Dra loss pappret.
PRESSA ut ca 1dl apelsinsaft och skeda över kakan.
LÅT KAKAN KALLNA .

GARNERING:
BRYT CHOKLADEN i bitar och lägg på stor djup
tallrik tillsammans med smöret .
Smält chokladen  över kastrull med  varmt vatten.
Häll chokladen över kakan och dra ut chokladen
mot kanterna med BAKSIDAN av en sked så att
det blir fina Vågmönster .
STRÖSSLA lite  syltat  apelsinskal eller suckat över.
LÅT kakan kallna helt.

ALL LYCKA TILL !

Inga kommentarer: