onsdag 26 augusti 2015

SURDEGSBRÖD ,en stor avlång limpa el.två små knubbiga limpor el. 14-16 små-bullar.

HEJSAN !
Att jäsa med surdeg är en gammal bakmetod
väl värd att återuppliva.
Vi provar !

FÖRSTA DAGEN :
Surdeg:
25 g jäst
2 dl ljummet vatten
2 dl lantrågmjöl
Så här gör DU :
Lös upp jästen i vattnet och blanda i mjölet.
Täck med plastfolie och låt stå på varm plats
1 - 2 dygn .

ANDRA DAGENS MORGON :
2 dl rågkross
3 dl kokande vatten
Så här gör DU:
Häll det kokande vattnet över rågkrosset.
Täck med  plastfolie och låt det stå till kvällen .
ANDRA DAGENS KVÄLL :
5 dl ljummet vatten
ca 1 1/2 Liter Lantrågmjöl
Så här gör DU:
Blanda surdeg , rågkross och det ljumma vattnet
i en bunke .
Tillsätt Lantrågmjölet lite i sänder och arbeta samman
till en deg .
Låt den jäsa över natten med bakduk över .
TREDJE DAGEN :
2 - 3 tsk salt
3 tsk kummin
ca 1 Liter matbrödsmjöl av vete eller lantvetemjöl.
Rör ned salt , kummin och ca 1/2 liter matbrödsmjöl
i degen , jäs den sedan 1 - 2 timmar.
TA UPP DEGEN PÅ BAKBORDET
och knåda den smidig i resten av mjölet .
DELA den mitt itu och baka ut varje del på något
av de här tre sätten :
1 stor avlång limpa
2 små knubbiga limpor
3 14- 16 små - bullar
JÄS på smorda plåtar med  FUKTIG BAKDUK ÖVER
45-60 min och
 GRÄDDA Stora limpor i 175 grader45-60 min.
Små - bullar i  200 grader ca 20 minuter.
Låt brödet svalna på galler med bakduk över .

DU ÅNGRAR DIG INTE !
men de tar lite tid .
LYCKA TILL !




















Små - bullar i 200 grader ca 20 min.

Inga kommentarer: