fredag 4 november 2016

HÄLSOBULLAR - BRÖDBULLAR 24 ST .


HEJSAN !

Smaka på dessa !
Det  är  gott  om  fibrer  i  den  här  bullen .
Den  passar  bra  att  börja  dagen  med .
Skivad  paprika  eller  tomat  är  gott  som  pålägg .

HÄR  ÄR  RECEPTET  :
5 dl kokande vatten ,
2 dl krossad havre eller vete ,
1 dl linfrö ,
50 g jäst ,
1 msk olja ,
2 dl  färskost ,
1 tsk salt ,
1 liter grahamsmjöl ,
ca 5 dl lantvetemjöl eller matbrödsmjöl av vete ,

SÅ HÄR GÖR DU :
HÄLL  kokande  vatten  över  de  krossade  grynen  och  linfrö.
Rör  om  och  låt  blandningen  stå  tills  den  svalnat ,
eller  över  natten .
SMULA  ner  jästen  i  bunken  med  krosset  och  rör  tills
den  är  löst .
TILLSÄTT  olja,  färskost, salt, grahamsmjöl,  och  största
delen  av  vetemjölet .
Arbeta  degen  kraftigt  i  bunken  tills  den  blir  smidig .
Tillsätt  resten  av  mjölet  efter  hand .
TÄCK degen med lätt fuktad duk och låt den jäsa till dubbel
storlek ca 45 minuter .
ARBETA  degen  lätt i bunken  och  ta  upp  den  på  mjölat
bord .  DELA  degen  mitt  itu  och  rulla  ut  varje  del  till
en  ca  4 cm  tjock rulle .
Dela  varje  rulle  i  12  bitar .
Ställ  dem  på  smord  plåt , eller  med  bakplåtspapper .
SÄTT  UGNEN  PÅ  250  GRADER  och  låt  bullarna
jäsa  under  lätt  fuktad  duk  ca  40  minuter .
PENSLA  bullarna eventuellt  med  mjölk eller vatten
och  grädda  i  mitten på ugnen  ca  12  minuter .
LÅT  bullarna  kallna  på  galler  under  duk .

LYCKA TILL !

Inga kommentarer: