söndag 15 januari 2017
TÄPPANS, GODA ÄPPELKAKA MED VANILJSÅS . 6 PERS.
HEJSAN !
Nu har vi väl ätit en massa god mat och allt vad
det innebär med helgerna som varit .
Denna äppelkaka gillar jag, för att den är så enkel.
HÄR ÄR RECEPTET :
2 ägg ,
200 g smält smör/margarin ,
2 dl socker ,
2 dl vetemjöl ,
5 äpplen ,
50 g hackade nötter,
kanel och socker efter behag .
VANILJSÅS :
1 vaniljstång ,
3 dl kaffegrädde ,
3 äggulor ,
2 msk socker ,
2 dl vispgrädde ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Blanda äggen, det smälta smöret, socker och mjöl
och rör någon minut .
Häll smeten i en smörad och mjölad form , ca 24 cm
i diameter, med löstagbar botten .
SKALA äpplena, skär dem i klyftor och ta bort kärnhuset.
Täck smeten med klyftorna .
Strö över lite kanel och socker samt nötterna .
GRÄDDA i 175 grader ugn i 40- 45 minuter.
VANILJSÅS :
SKÄR upp vaniljstången, skrapa ur den och lägg allt
tillsammans med kaffegrädden i en kastrull .
Koka upp, ta kastrullen från värmen och låt sedan
grädden stå och dra ca 15 minuter.
VISPA ihop äggulorna och sockret och häll
blandningen i grädden .
Sjud såsen försiktigt under vispning tills den blivit
lagom tjock (försiktigt, så att inte äggen stelnar och såsen blir grynig).
Ta upp vaniljstången och låt såsen kallna .
VISPA grädden och vänd ner den i såsen strax innan den ska serveras.
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar