söndag 15 januari 2017

TÄPPANS, GODA ÄPPELKAKA MED VANILJSÅS . 6 PERS.



          HEJSAN !

Nu har vi väl ätit en massa god mat och allt vad
det innebär  med helgerna som varit .

Denna äppelkaka gillar jag, för  att  den  är  så enkel.

HÄR  ÄR RECEPTET :
2  ägg ,
200 g smält smör/margarin ,
2 dl socker ,
2 dl vetemjöl ,
5 äpplen ,
50 g hackade  nötter,
kanel  och socker  efter behag .

VANILJSÅS :
1  vaniljstång ,
3  dl kaffegrädde ,
3  äggulor ,
2  msk socker ,
2  dl vispgrädde ,

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  ugnen på 175 grader .
Blanda äggen, det smälta smöret, socker och mjöl
och rör någon minut .
Häll smeten i en smörad och mjölad form , ca 24 cm
i diameter, med löstagbar botten .
SKALA äpplena, skär dem i klyftor och ta bort kärnhuset.
Täck smeten med klyftorna .
Strö över lite kanel och socker samt nötterna .
GRÄDDA  i 175 grader ugn i 40- 45 minuter.

VANILJSÅS :
SKÄR upp vaniljstången, skrapa ur den och lägg allt
tillsammans med kaffegrädden i en kastrull .
Koka upp, ta kastrullen från värmen och låt sedan
grädden stå och dra ca 15 minuter.
VISPA ihop äggulorna och sockret och häll
blandningen i grädden .
Sjud såsen försiktigt under vispning tills den blivit
lagom tjock (försiktigt, så att inte äggen stelnar och såsen blir grynig).
Ta upp vaniljstången och låt såsen kallna .

VISPA grädden och vänd ner den i såsen strax innan den ska serveras.

LYCKA  TILL !

Inga kommentarer: