söndag 5 februari 2017
SURDEGSBRÖD 2 ST, med stuns i smaken .
HEJSAN !
Ta genvägen med köpt surdeg på burk.
Efter några timmar kan Du mumsa på smakrikt hembakat.
Med lite vatten i ugnen under gräddningstiden får
brödet en knaprigare skorpa .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 burk surdeg, 150 g råg-färsk surdeg
25 g jäst,
5 dl vatten ,
1 msk honung,
1 msk olja,
4 dl grahamsmjöl av vårvete,
9-11 dl vetemjöl special ,
2 ½ tsk salt,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKAKA burken och häll surdegen i en degbunke,
helst i en assistenskål (degen bör helst arbetas i maskin)
tillsammans med smulad jäst och vatten.
Rör om tills jästen löst sig .
TILLSÄTT honung, olja och mjölet lite i taget under
bearbetning tills det blir en stabil och inte kletig deg.
Degen ska helst knådas i maskin i ca 10 minuter
eller för hand på bakbordet i ca 15 minuter.
Tillsätt saltet och eventuellt salladsmix
= solrosfrön, pumpafrön, pinjenötter, 50 g tillsammans.
Tillsätt blandningen i slutet av knådningen.
LÄGG degen i en mjölad stor degbunke, strö över mjöl,
jäs under plastfolie i minst 2 timmar .
STJÄLP upp degen försiktigt på mjölat bakbord och
arbeta den så lite som möjligt .
Dela degen i två bitar, med lätt hand formas 2 bröd,
som läggs på plåt .
Strö över mjöl och täck åter med plastfolie , jäs 1 tim.
SÄTT in bröden i 250 - 260 graders ugn och sätt
samtidigt in en form med hett vatten på bottnen av ugnen.
SÄNK GENAST TILL 225 GRADER.
GRÄDDA mitt i ugnen tills bröden fått fin färg efter 30 min.
Låt svalna på galler.
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar