söndag 5 februari 2017

SURDEGSBRÖD 2 ST, med stuns i smaken .



             HEJSAN !

Ta genvägen med köpt surdeg på burk.
Efter några timmar kan Du mumsa på smakrikt hembakat.
Med lite vatten i ugnen under gräddningstiden  får
brödet en knaprigare skorpa .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 burk surdeg,  150 g råg-färsk surdeg
25 g jäst,
5 dl vatten ,
1 msk honung,
1 msk olja,
4 dl grahamsmjöl av vårvete,
9-11 dl vetemjöl special ,
2 ½ tsk salt,

SÅ HÄR GÖR DU :
SKAKA  burken  och  häll  surdegen i en degbunke,
helst  i  en  assistenskål (degen bör helst arbetas i maskin)
tillsammans  med  smulad  jäst  och  vatten.
Rör  om  tills  jästen  löst  sig  .
TILLSÄTT  honung, olja  och  mjölet  lite  i  taget  under
bearbetning  tills  det  blir  en  stabil  och inte kletig deg.
Degen  ska  helst  knådas  i  maskin  i  ca  10  minuter
eller  för  hand  på  bakbordet  i  ca  15  minuter.
Tillsätt  saltet  och  eventuellt salladsmix
= solrosfrön, pumpafrön, pinjenötter,  50 g tillsammans.
Tillsätt  blandningen  i  slutet  av  knådningen.
LÄGG  degen  i  en  mjölad  stor  degbunke, strö  över  mjöl,
jäs  under  plastfolie  i  minst  2  timmar .
STJÄLP  upp  degen  försiktigt  på  mjölat  bakbord  och
arbeta  den  så  lite  som  möjligt .
Dela  degen  i  två  bitar, med  lätt  hand  formas 2  bröd,
som  läggs  på  plåt .
Strö  över  mjöl  och  täck  åter  med  plastfolie , jäs 1 tim.
SÄTT  in  bröden  i  250 - 260  graders  ugn  och  sätt
samtidigt  in  en  form  med  hett  vatten  på  bottnen av ugnen.
SÄNK GENAST TILL  225  GRADER.
GRÄDDA  mitt  i  ugnen  tills  bröden  fått  fin  färg  efter  30 min.
Låt svalna på galler.

LYCKA  TILL  !

Inga kommentarer: