söndag 8 oktober 2017
LERGRYTE-LIMPA . 1 ST.
HEJSAN !
Har Du en lergryta stående långt
inne i ett skåp ?
Plocka fram den och baka detta jättegoda
bröd i den .
LERGRYTEBRÖDET , blir saftigt , gott
och hållbart.
Dessutom är det lätt att baka .
HÄR ÄR RECEPTET:
3/4 Liter kokande vatten ,
12 dl mörkt lantbrödsmjöl ,
100 g jäst ,
2 tsk salt ,
1/2 dl mörk sirap ,
1 msk malen koriander ,
1 msk kummin,
ca 10 dl vetemjöl ,
UGN : 150 grader .
SÅ HÄR GÖR DU :
BLÖTLÄGG GRYTAN I CA 1 TIMME
i KALLT VATTEN .
Låt den rinna av och smörj in den med
olja .
Häll kokande vatten över lantbrödsmjölet .
Arbeta samman till en deg .
Låt det stå tills degen är ljummen, ca 37 grader.
RÖR ut jästen i salt och tillsätt det tillsammans med
sirap, kryddor och det mesta av vetemjölet .
Arbeta degen väl .
TA upp degen på mjölat bakbord , knåda och forma
till en limpa utan sprickor .
Lägg den i grytan och jäs 1 timme .
SÄTT IN GRYTAN i KALL UGN ,
Sätt på ugnen och grädda limpan med lock på
ca 2 timmar .
Låt brödet kallna på galler under bakduk .
Brödet går bra att frysa .
LYCKA TILL !
HÄR ÄR RECEPTET :
3/4 LITER kokande vatten ,
12 dl mörkt LANTBRÖDSMJÖL ,
100 g jäst ,
2 tsk salt ,
1/2 dl mörk sirap ,
1 msk malen koriander ,
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar