söndag 8 oktober 2017

LERGRYTE-LIMPA . 1 ST.




                     HEJSAN !

Har  Du  en  lergryta  stående  långt 
inne  i  ett   skåp ?
Plocka  fram  den  och  baka  detta  jättegoda
bröd  i  den .
LERGRYTEBRÖDET ,  blir  saftigt , gott
och  hållbart.
Dessutom  är  det  lätt  att  baka .

HÄR  ÄR  RECEPTET:
3/4  Liter  kokande  vatten ,
12  dl  mörkt  lantbrödsmjöl ,
100  g  jäst ,
2  tsk  salt ,
1/2  dl  mörk  sirap ,
1  msk  malen  koriander ,
1  msk  kummin,
ca  10  dl  vetemjöl ,
UGN : 150  grader .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

BLÖTLÄGG  GRYTAN  I  CA  1  TIMME
i  KALLT  VATTEN .
Låt  den  rinna  av  och  smörj  in  den  med
olja .
Häll  kokande  vatten  över  lantbrödsmjölet  .
Arbeta  samman  till  en  deg .
Låt  det  stå  tills  degen  är  ljummen,  ca  37  grader.
RÖR  ut  jästen  i  salt  och  tillsätt  det  tillsammans  med
sirap,  kryddor  och  det  mesta  av  vetemjölet .
Arbeta  degen  väl .
TA  upp  degen  på  mjölat  bakbord ,  knåda  och  forma
till  en  limpa  utan  sprickor .
Lägg  den  i  grytan  och  jäs  1  timme .
SÄTT  IN  GRYTAN  i  KALL  UGN ,
Sätt  på  ugnen  och  grädda  limpan  med  lock  på
ca  2  timmar .
Låt  brödet  kallna  på  galler   under  bakduk .
Brödet  går  bra  att  frysa .

LYCKA  TILL !


HÄR  ÄR  RECEPTET :

3/4  LITER  kokande  vatten ,
12  dl  mörkt  LANTBRÖDSMJÖL ,
100  g  jäst ,
2  tsk  salt ,
1/2  dl  mörk  sirap ,
1  msk  malen  koriander ,

Inga kommentarer: