tisdag 12 december 2017

SMALA JANSSON , 8 PORT.



                          HEJSAN !

JANSSON  vill  jag  gärna  ha  på  julen,
här  är  en  smalare  variant ,  där  grädden 
är  utbytt  mot   mjölk .
Genom  att  koka  potatisen  i  mjölk  blir
gratängen  ändå  krämig .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  kg  potatis ,
5  dl   -  8  dl  mjölk 3%
1  burk  ANSJOVISFILEER ,
( 125 g)
2  msk   maizena  såsredning
peppar ,
1  gul  lök ,
1  msk  smör ,
2-3  msk  ströbröd .
UGN :   200   GRADER .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
STRIMLA  potatis  .
Koka  i  mjölk  nästan  mjuk,  ca  10  min .
Krydda  med  peppar,  eventuellt  salt.
TILLSÄTT  maizena  så  att  såsen  blir  fyllig .
Ta  i  mer  om  det  behövs .
SKALA  och  skär  löken  i  skivor .
Fräs  den  mjuk  i  smör /margarin .
Smörj  en  ugnsform .
Lägg  hälften  av  potatisblandningen  i  botten .
FYLL  på  med  lök,  ansjovis  och  resten  av 
potatisblandningen .
Strö  över  ströbrödet .
Grädda  i  nedre  delen  av  ugnen   30 35 min.
Himla  go !

GOD  JUL !
                          LYCKA  TILL !


Inga kommentarer: