tisdag 19 juni 2018

LÅNGPANNEBRÖD MED VETEKROSS .... 4 BRÖD.




                       HEJSAN !

Fyra  bröd  i  en  och  samma  långpanna -
det  här  sättet  att  baka  matbröd  är
verkligen  praktiskt.
Det  blir  alltid  gott  med  hembakat .

HÄR  ÄR  RECEPTET :

4  dl  vetekross ,
6  dl  vatten ,
5  dl  mjölk ,
3  msk  rapsolja ,
50  g  jäst ,
2  msk  ljus  sirap ,
1  msk  salt ,
1 1/2  msk  malda  brödkryddor ,
ca  15  dl  siktat  DINKELMJÖL ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KOKA  vetekross  och  vatten  under  lock
tills  grynen  är  mjuka,  ca  10  minuter .
Blanda  i  mjölk  och  olja  och  låt  blandningen
bli  fingervarm,  37  grader .
Smula  jästen  i  en  bunke .
Rör  ut  jästen  i  lite  av  krossblandningen .
TILLSÄTT  sirap,  salt,  brödkrydda  och  mjöl .
Arbeta  kraftigt  ihop  till  en  deg .
Strö  lite  mjöl  över  och  låt  jäsa  under  duk
ca  45  minuter .
TA  upp  och  arbeta  degen  på  mjölat  bord .
Forma  till  4  knubbiga  limpor  och  lägg  dem
i  en  långpanna  med  bakplåtspapper ca  30x40 cm.
Pensla  med  olja  mellan  limporna .
Låt  jäsa  under  duk  45  minuter .
SÄTT  ugnen  på  200  grader .
GRÄDDA  i  nedre  delen  av  ugnen   ca  45  minuter.
Låt  bröden  svalna  något,  flytta  över  på  galler  och
låt  kallna  under  duk .

jag brukar lägga  en  limpa i  varje  hörn  på  långpannan,
då  finns  det  plats för  jäsning .

TREVLIG  SOMMAR ,

LYCKA  TILL !




Inga kommentarer: