måndag 22 oktober 2018

HALLÄNDSK ÄGGOST , 8 PORT.




                          HEJSAN !

Smakat har jag gjort många gånger, men gillar den sådär !
Alltså är det dags att prova igen !  Vad tycker Ni ?

HÄR ÄR RECEPTET :
6 ägg
3 liter standardmjölk(3%)
0, 5 liter filmjölk
0, 5 - 1 dl socker
TILLBEHÖR :  Sylt.

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA upp äggen i en tjockbottnad  kastrull.
Häll i mjölk och filmjölk och låt blandningen sakta värmas
under ständig omrörning  tills den skär sig eller "ystar sig".
DEN FÅR ABSOLUT INTE KOMMA I KOKNING .
TA grytan från värmen och låt stå med lock ca 10 minuter
tills ostmassan skilt sig från vasslan .
TA försiktigt upp ostmassan med hålslev  och lägg den  i 
en form .  Strö socker mellan varven . Ställ äggosten kallt
så att all vassla rinner av .  Stjälp upp den och SERVERA
som dessert tillsammans med god sylt .

Så här gör de i Halland , hur är det i Bohuslän ?
VASSLAN  kan användas som deg- spad .

LYCKA TILL !


Inga kommentarer: