torsdag 5 september 2019

BJARNES FULLKORNSBRÖD, 2 ST.



             HEJSAN !

Bjarne, en tidigare medarbetare, som vi var
hemma hos ibland och bakade. Han var en
hejare på att baka alla möjliga sorters bröd .
Här är ett av dom .
HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl vatten
2 dl vetekross
50 g jäst
1/2 dl rapsolja
2 tsk salt
6 dl grovt rågmjöl
3 1/2 dl vetemjöl

HÄR ÄR RECEPTET :
KOKA upp vattnet och slå det över vetekrosset.
Låt svalna till 37 grader och smula ner jästen .
Rör ut den och tillsätt olja, salt och arbeta in de
båda mjöl-sorterna. Ställ degen att jäsa 45 minuter.
ARBETA degen på bakbordet. Använd rejält med
vetemjöl då degen är ganska lös.
Dela degen i två delar, forma till runda bullar och
vänd dem i vetekross, vilket ger en härlig skrovlig
yta . (Du kan även vända brödet i havregryn)
LÄGG bröden att jäsa i mjölade brödkorgar, ca 30 min.
Du kan naturligtvis lägga bröden direkt på smord plåt,
att jäsa men brödkorgen ger ett trevligt mönster på ytan.
Stjälp upp bröden på plåt då de jäst färdigt.
GRÄDDA i 200 grader ca 45 minuter.

LYCKA TILL !

Inga kommentarer: