söndag 26 januari 2020

VECKANS GRÖNA ...4 PORT.


 ... .PURJOLÖKSPAJ,

Rikligt  med  förvälld  purjo är  det  i  den  här  pajen .
Den är god som den är , men  kan med fördel ätas till
något  rökt kött,  skinka eller bacon -klippt .

HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
3 - 4 msk vatten .
FYLLNING :
3 purjolökar
3 ägg
2 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 dl riven lagrad ost ,
Herrgård, Greve' eller Svecia.

SÅ HÄR GÖR DU :
DEG: Hacka ihop mjöl och smör
till en grynig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt
ihop en deg som får vila svalt .
KAVLA ut degen och klä en paj-
form med den .
Låt den stå 15 minuter, så behåller
den formen bättre .
NAGGA botten och fäst en folie -
remsa runt kanten, så att inte paj -
kanterna  glider ner under förgräddningen.
GRÄDDA i 200 grader  ca  15 minuter .

FYLLNING :  Skölj purjon väl och skär den
i 8 -10 cm långa bitar, som kokas nätt och
jämt mjuka i lättsaltat vatten. Låt dem rinna av väl.
LÄGG purjon i ett vackert mönster i det förgräddade
pajskalet .  Vispa ihop ägg och mjölk .
Tillsätt salt, peppar och den rivna osten  och häll
ägg-blandningen över purjon.
GRÄDDA i 175 -200 grader tills fyllningen stelnat,
ca  30 minuter .
SERVERA med knaperstekt bacon eller rökt skinka.
oj ! 2 pkt bacon tog jag .
"jag la allt bacon i en hög på mitten av pajen "
  det såg fint ut !

LYCKA TILL !

Inga kommentarer: