onsdag 17 februari 2021

BRÅTTOMÄPPELPAJ , 4 - 6 PORT .





                                                 HEJSAN  !

Kära nån  vad  det  snöar  idag !               
Då  får  vi  mysa   hemma .
Kanske  göra den där  jättegoda
Bråttom - äpplepajen 
Det är en  snabblagad  äppelpaj  där  man  strör  smul-deg
över  tunna  äppelklyftor/ skivor  och  gräddar  i  ugnen , 
svårare är det inte .

HÄR ÄR RECEPTET :
SMULDEG 
100  g smör /margarin
1 /2  dl  strösocker
1 1/2  dl vetemjöl
1 1/2  dl  havregryn
1 1/2  tsk  kanel 
FYLLNING 
5 - 6  medelstora  äpplen 
skurna  i  tunna  klyftor
1/2 dl strösocker eller rörsocker
2  msk  pressad  citron
TILLBEHÖR
Vaniljsås eller  glass

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMÄLT smör  i  en  kastrull .
Rör  ner  socker,  vetemjöl,  havregryn
och  kanel .
Blanda  snabbt  samman  till  en  smulig  massa.
SÄTT  UGNEN  PÅ  225  GRADER .
SKALA  tjockskaliga  äpplen  .
Dela  dem  och  ta  bort  kärnhuset .
Skär  dem  i  tunna  skivor / klyftor  för hand
eller  i  matberedare .  LÄGG  skivorna /klyftorna  i en 
smord  pajform  eller  annan  ugnsfast  form .
Beräkna  3 /4 - 1 liter  klyftor .
Strö  över  socker  och  droppa  på citronsaft.
Fördela  smuldegen  över  äpplena .
GRÄDDA  pajen  mitt  i  ugnen  15 - 20 minuter
tills  smuldegen  fått  färg  och  äpplena  är  mjuka .


LYCKA  TILL !

Inga kommentarer: