tisdag 7 december 2021

KARDEMUMMA KNUTAR , ca 50 ST ;



                                      HEJSAN  !

DET här är vetebröd smaksatt med kardemumma .

Den enda dekorationen  är det vackra  ut - bakningssättet .

 

HÄR ÄR RECEPTET :

50 g jäst

200 g smör /margarin

5 dl mjölk

2 dl strösocker

1/2 tsk salt

1 msk stött kardemumma

ca 1 1/2 liter vetemjöl

PENSLING ;  smält smör + lite vatten .


SÅ HÄR GÖR DU :

Smula jästen i en bunke .  Smält smöret i en kastrull 

töm i mjölken och låt blandningen bli fingervarm ca 37 grader.

Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst .

Tillsätt socker, salt, stött kardemumma och nästan allt mjölet .

Arbeta degen smidig .  Låt den jäsa 30 - 40 minuter .

Arbeta upp degen på mjölat bakbord .

Trilla ut den till smala rullar , 30 - 40 cm långa .

Forma sedan en ögla med två långa ändar, stoppa sedan in dessa 

en över och en underifrån , i öglan så att ytterligare två öglor bildas.

Jäs knutarna  50 - 60 minuter .

Grädda i 250 - 275 grader  6 - 8 minuter.

Pensla med smält smör + lite vatten .

Degen kan också bakas ut till snurror och längder .


TREVLIG  LUCIA  och GOD  JUL !


Inga kommentarer: