HEJSAN !
DET här är vetebröd smaksatt med kardemumma .
Den enda dekorationen är det vackra ut - bakningssättet .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
200 g smör /margarin
5 dl mjölk
2 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 msk stött kardemumma
ca 1 1/2 liter vetemjöl
PENSLING ; smält smör + lite vatten .
SÅ HÄR GÖR DU :
Smula jästen i en bunke . Smält smöret i en kastrull
töm i mjölken och låt blandningen bli fingervarm ca 37 grader.
Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst .
Tillsätt socker, salt, stött kardemumma och nästan allt mjölet .
Arbeta degen smidig . Låt den jäsa 30 - 40 minuter .
Arbeta upp degen på mjölat bakbord .
Trilla ut den till smala rullar , 30 - 40 cm långa .
Forma sedan en ögla med två långa ändar, stoppa sedan in dessa
en över och en underifrån , i öglan så att ytterligare två öglor bildas.
Jäs knutarna 50 - 60 minuter .
Grädda i 250 - 275 grader 6 - 8 minuter.
Pensla med smält smör + lite vatten .
Degen kan också bakas ut till snurror och längder .
TREVLIG LUCIA och GOD JUL !
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar