tisdag 7 december 2021

NU SKA VI BAKA .... SAFFRANSLUSSEKATTER

 

                                           HEJSAN  !


DETTA  JULENS  EGET  BRÖD ,

Det  bakas  ut  i  många  former .  Kanske  har varje  familj  sitt   traditionella  bröd .

Låt hela familjen vara med  om Julbaket .  Ju  fler  Ni  är  som  bakar saffransbröd 

och  andra traditionella  julkakor desto  roligare  blir  det .

När Du använder saffran ; stöt saffran och en sockerbit i en mortel .Tillsätt  2 msk mjölk.  

Häll sedan allt i degspadet .  Skölj ur morteln med 1 msk vatten, häll i degspadet.

HÄR ÄR RECEPTET : 

50 g jäst

200 g smör /margarin

5 dl mjölk

2 påsar saffran (1 påse saffran- mildare smak )

2 dl strösocker

1 ägg ca 1 1/2 liter vetemjöl

eventuellt 1 tsk kardemumma (om Du tar kardemumma i så dämpas saffrans-

smaken , men Du får den gula fina färgen )

russin, uppvispat ägg, pärlsocker - till julgranen . 

SÅ HÄR GÖR DU :

SMULA jästen i en bunke. Smält smöret, häll i mjölken och låt blandningen bli 37 grader.

Häll degspadet över jästen och rör tills den är upplöst.

Tillsätt stött saffran, socker, salt och ägg. Blanda i nästan allt mjölet och arbeta degen smidig .

Jäs den i 30 minuter .

ARBETA degen på mjölat bakbord.  DELA den i 4 delar och baka ut varje del antingen till

20  lussekatter, eller 1 fläta, eller 1 julkaka = lite större bulle  i mitten + 8 mindre bullar 

runt om ; när bullen är klar och serveras sätts 1 ljus i mitten på stora bullen och tänds .

Eller  1 JULGRAN  med 3 av de 4 delarna .

 Pensla med ägg , garnera med russin till lussekatter , pärlsocker till julgran .

JÄS det ut - bakade  brödet på plåt 30 - 40 minuter .

GRÄDDA , LUSSEKATTER  i 250 grader i 6 - 8 minuter.

FLÄTOR,  JULKAKA,  och  JULGRAN  i 200 grader 20 - 25 minuter.

När JULGRANEN  är gräddad  och strax ska serveras ; 

Sätt små  FÖDELSEDAGSLJUS i varje bulle  och tänd ljusen före servering 

OBS ! INGET BARN ELLER VUXEN FÅR TA EN BULLE NÄR LJUSEN 
ÄR TÄNDA ;  OCH EN VUXEN BLÅSER UT LJUSEN .  TACK !

TREVLIG LUCIA  och GOD JUL !









Inga kommentarer: