måndag 15 augusti 2022

FALAFEL, MED SALLAD OCH MYNTA TSATSIKI , 4 port, (lunch / middag) .

 


                               HEJSAN  !


Det här är en rätt som min dotter Lena ,

tyckte väldigt  mycket  om .

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

5 dl kokta kikärter 

2 tsk mald spiskummin

1 tsk mald chilipeppar

1 tsk mald koriander

3 vitlöksklyftor, pressade

1/2 tsk salt

2 ägg

1 msk majsena

1  tsk  sesamolja

2 msk rapsolja

MYNTA  TSATSIKI ;

2 dl Turkisk yoghurt ,  10 %

1 dl riven gurka

1 msk färsk , hackad  mynta

1 pressad vitlöksklyfta

1/2 tsk flytande honung

salt

SALLAD :

250 g körsbärstomater

1 rödlök

2 avokador

150 g blandad grönsallad ( påse)

2 msk olivolja

1/2 msk rödvinsvinäger

salt + svartpeppar 

TILL SERVERING :

feferoni

ajvar relish


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  RÖR ihop ingredienserna till mynta tsatsikin .

Tänk på att krama ur vätskan ur den rivna gurkan 

innan den blandas i yoghurten .

Smaka av med salt .

2)  SKÖLJ kikärterna ,  lägg dem i en matberedare 

med  spiskummin ,  chilipeppar ,  koriander, vitlök

och salt och kör till en grov massa .

Tillsätt ägg , majsena och sesamolja .

3)  HETTA upp rapsoljan i en stekpanna .

Klicka ut smeten till 8 runda platta klickar .

Stek biffarna i ca 2 minuter på vardera sidan 

på medelvärme .

4)  DELA tomaterna och skala och skiva 

rödlöken tunt .

Gröp ur och tärna avokadorna .

Blanda med grönsallaten ,  häll över olja  och

vinäger samt smaka av med salt å peppar .

5)  SERVERA  falafelbiffarna med sallad och 

mynta - tsatsiki  samt  feferoni och ajvar relish 

som tillbehör .


LYCKA TILL !

och 

SMAKLIG MÅLTID !


Inga kommentarer: