HEJSAN !
Jag som inte gillar LAMMSTEK men den här rätten var mm..underbart god !
Den serverades på en tillställning jag var på . - Där jag också fick receptet !
Jag har lagat rätten själv ett par gånger . mm..!
VARSÅGODA !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 lammstek med ben , ca 2 kg
4 vitlöksklyftor
6 sardeller
nymalen svartpeppar
ca 12 kvistar rosmarin
100 g svarta oliver utan kärnor
rapsolja
citron
steksnöre
SÅ HÄR GÖR DU :
VÄRM ugnen till 150 grader .
TORKA Lammsteken . SKÄR fickor i köttet .
Flisa vitlöken och dela sardellerna i mindre bitar .
Stoppa in en vitlöksflisa och en sardell-bit i varje ficka i köttet .
Peppra med svartpeppar så att det täcker hela köttbiten .
BRYN steken i oljan i en ugnstålig gryta runtom . Låt den svalna .
Kör oliverna i matberedaren . Smörj in steken med olivröran .
Lägg rosmarinkvistarna runt steken och bind fast den med ett steksnöre .
Lägg tillbaks steken i grytan eller ugnsformen .
RINGLA över mera olja och pressa över citron .
Ställ in i ugnen i ca 15 minuter per 500 g kött, plus ca 15 min till .
Stek helst med ugnstermometer .
Ta steken ur ugnen och låt den vila i ca 30 minuter .
Skär upp i tunna skivor . Späd skyn med lite grädde .
GOTT TILL ;
Grönsallad med en dressing av olja , vinäger och smulad getost .
Ugnsrostade grönsaker, t ex vitlök ( dela den hela vitlöken tvärsöver på mitten ),
lök, zucchini , champinjoner - löken ugnsrostas i 250 grader i 20 minuter ,
lägg i zucchinin och champinjoner efter 10 minuter .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar