söndag 24 april 2022

LAMMSTEK MED ROSMARIN , 4 PORT .

 


                                       HEJSAN  !


Jag som inte gillar  LAMMSTEK  men den här rätten var mm..underbart god ! 

Den serverades på en tillställning jag var på .  - Där jag  också fick receptet !

Jag har lagat  rätten själv ett par gånger . mm..!

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 lammstek med ben , ca 2 kg 

4 vitlöksklyftor

6 sardeller

nymalen svartpeppar

ca 12 kvistar rosmarin

100 g svarta oliver utan kärnor

rapsolja

citron

steksnöre 


SÅ HÄR GÖR DU :

VÄRM ugnen till 150 grader .

TORKA  Lammsteken .   SKÄR fickor i köttet .

Flisa vitlöken och dela sardellerna i mindre bitar .

Stoppa in en vitlöksflisa och en sardell-bit i varje ficka  i köttet .

Peppra med  svartpeppar så att det täcker hela  köttbiten .

BRYN steken i oljan i en ugnstålig gryta runtom .  Låt den svalna .

Kör oliverna i matberedaren .  Smörj in steken med olivröran .

Lägg  rosmarinkvistarna  runt steken  och bind fast den med ett steksnöre .

Lägg tillbaks  steken i grytan eller ugnsformen .

RINGLA över mera olja och pressa över citron .

Ställ in i ugnen i ca 15 minuter per 500 g kött, plus ca 15 min till .

Stek helst med ugnstermometer .

Ta steken ur ugnen och låt den vila i ca 30 minuter .

Skär upp i tunna skivor .   Späd  skyn med lite grädde .


GOTT TILL ;

Grönsallad  med  en dressing  av olja , vinäger och smulad getost .

Ugnsrostade  grönsaker, t ex vitlök ( dela den hela vitlöken tvärsöver på mitten ),

lök,  zucchini ,  champinjoner  - löken ugnsrostas i 250 grader i 20 minuter ,

lägg i  zucchinin  och  champinjoner  efter  10 minuter .


SMAKLIG MÅLTID  och LYCKA TILL !



Inga kommentarer: