söndag 9 juni 2024

NÖT - GIFFLAR FRÅN BARNDOMEN .

 

                            HEJSAN  !


MIN FARMOR BAKADE NÅGOT LIKNANDE DESSA 

NÄR  JAG  VAR BARN  !


HÄR ÄR RECEPTET :

1/2 paket jäst för söta degar

3/ 4  dl flytande margarin

3 dl mjölk

1 ägg

1/2  dl strösocker

2 tsk mald  kardemumma

1 kryddmått salt

8 - 9 dl vetemjöl


1 dl hasselnötter

1 dl strösocker

1/2 dl flytande margarin


ägg att pensla med 

+  pärlsocker


SÅ HÄR GÖR DU :

SMULA jästen i en bunke.

Värm margarin och mjölk till 37 grader i en kastrull .

TILLSÄTT  lite av degvätskan till jästen .

Rör så att jästen löser sig .Tillsätt  resten av degvätskan ,

ägg, socker, kardemumma, salt och det mesta av mjölet .

ARBETA ihop till en kladd -fri  deg .

Låt degen jäsa i 30 minuter .

MAL under tiden hasselnötterna  och blanda dem med

socker och margarin .

DELA  degen i 4 delar .

KAVLA ut varje degbit till en rund , lite drygt tallriks -

stor kaka .

SKÄR  eller sporra kakan i 6 jämnstora  snibbar .

LÄGG en klick fyllning  på den breda sidan av giffeln

och rulla ihop  .

LÅT gifflarna jäsa på en bakplåt  i ytterligare 30 minuter.

PENSLA med uppvispat ägg och strö på pärlsocker .

GRÄDDA  gifflarna  i  ca  10  minuter i 225  grader .


LYCKA  TILL !


                     

Inga kommentarer: