HEJSAN !
MIN FARMOR BAKADE NÅGOT LIKNANDE DESSA
NÄR JAG VAR BARN !
HÄR ÄR RECEPTET :
1/2 paket jäst för söta degar
3/ 4 dl flytande margarin
3 dl mjölk
1 ägg
1/2 dl strösocker
2 tsk mald kardemumma
1 kryddmått salt
8 - 9 dl vetemjöl
1 dl hasselnötter
1 dl strösocker
1/2 dl flytande margarin
ägg att pensla med
+ pärlsocker
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke.
Värm margarin och mjölk till 37 grader i en kastrull .
TILLSÄTT lite av degvätskan till jästen .
Rör så att jästen löser sig .Tillsätt resten av degvätskan ,
ägg, socker, kardemumma, salt och det mesta av mjölet .
ARBETA ihop till en kladd -fri deg .
Låt degen jäsa i 30 minuter .
MAL under tiden hasselnötterna och blanda dem med
socker och margarin .
DELA degen i 4 delar .
KAVLA ut varje degbit till en rund , lite drygt tallriks -
stor kaka .
SKÄR eller sporra kakan i 6 jämnstora snibbar .
LÄGG en klick fyllning på den breda sidan av giffeln
och rulla ihop .
LÅT gifflarna jäsa på en bakplåt i ytterligare 30 minuter.
PENSLA med uppvispat ägg och strö på pärlsocker .
GRÄDDA gifflarna i ca 10 minuter i 225 grader .
LYCKA TILL !
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar