onsdag 14 maj 2008

FRASIGT BRYTBRÖD 4 ST.

Ett smakrikt gott bröd ,prova själv!

100 g färsk BLADSPENAT
5 dl VATTEN
50 g JÄST
2 msk OLIVOLJA
2 1/2 tsk SALT
ca 14 dl VETEMJÖL SPECIAL
50 g grovhackade VALNÖTSKÄRNOR
3/4 dl SOLROSFRÖN.

GÖR SÅ HÄR:
Skölj spenaten väl och låt den rinna av .
Mixa samman spenaten och vattnet
till en slät konsistens.
Värm till fingervarm temperatur.
Smula ner jästen i en degbunke
och häll över den ljumma degvätskan.
Rör om tills jästen är upplöst.
Tillsätt olivolja , salt o´vetemjöl.
Arbeta samman till en blank o´
smidig deg.
Täck bunken med en bakduk o´låt
degen vila i en timme.
Stjälk upp degen på mjölat bakbord
och knåda samman den.
Dela i 4 lika stora bitar.
Kavla ut varje bit till måtten
15/35 cm .
Strö över de hackade valnötskärnorna
och solrosfröna och rulla samman från
långsidan. Tvinna varje deglängd
några varv och lägg på bakpappersklädd plåt.
Ställ bröden att jäsa i 30 min.
Sätt ugnen på 250 grader.
Duscha de färdigjästa bröden lätt
med vatten från en blomsterflaska,
och ställ in dem i mitten av ugnen.
Grädda i 12-15 minuter.
Låt kallna UTAN bakduk
så blir de frasiga.

Kanske lite ovanligt ,men jättegoda,
med en härlig smak av spenat,valnötter o´solrosfrön.

Inga kommentarer: