söndag 22 juni 2008

VILTGELE.

Tid:1 timme 30 minuter.

1 kg röda vinbär -lite omogna
600 g svarta vinbär
3 kanelstänger
15 hela kryddnejlikor
2-3 bitar hel ingefära
750 g socker, per liter
avrunnen saft.
ev. 1 krm natriumbensoat/liter färdig gele.

Så här gör Du:
Skölj bären väl.
Koka dem under lock tillsammans
med kryddorna i 15-20 minuter.
Häll massan i en silduk och låt den
självrinna tills all saft runnit ur.
Mät den avrunna saftmängden
för att beräkna hur mycket socker
som ska tillsättas.
Slå tillbaka i den rengjorda grytan.
Koka upp saften och rör ner sockret.
Låt koka under lock i 10-15 minuter
utan att röra så mycket.
Ta grytan av värmen och skumma ytan.
Gör geleprovet och tillsätt ev.
natriumbensoat utrört i lite gele.
Häll upp på rena burkar.

Du kan göra gelen på enbart en sort bär.

Inga kommentarer: