fredag 16 augusti 2013

PLOMMONMARMELAD .

Får Du gott om plommon kan Du göra en god sylt eller marmelad .
Vilket det blir avgörs av sockermängden och koktiden .

1 kg plommon (ca 2 l )
8-9 dl strösocker
1 vaniljstång

Så här gör Du:
Plommonen bör plockas när de är väl mogna
då är de lättast att skala och kärna ur .
Men man kan också behålla skalet kvar .
Varva dem med sockret i en syltgryta och
lägg i vaniljstången som delats på längden .
Koka upp långsamt och skaka grytan utan att röra marmeladen .
Låt grytan småkoka utan lock 30 min, eller tills frukten sjunker
till botten och massan börjar tjockna .
SKUMMA YTAN NOGA .
Ta bort vaniljstången  och ös upp marmeladen på väl rengjorda burkar .
(jag brukar sätta ugnen på 50- 75 grader och ställa in rengjorda burkar och
flaskor så de inte är KALLA när sylt, marmelad och saft häll på)

Om Du vill göra sylt istället minskar Du  sockermängden till
6 dl och tillsätter 1 msk C-vitamin Brus .
Koka sylten endast  15 minuter på samma sätt .

Tag ut burkarna ur ugnen med GRYTLAPP .
LYCKA TILL !

Inga kommentarer: