söndag 1 december 2013

DOPPEPLATTOR 5 ST.

Brukar Ni  "doppa i grytan" så har jag ett jättegott bröd till det.

40 g jäst
1 msk smör /margarin
2 1/2 dl vatten
1 tsk salt
1 1/2 msk stött anis och fänkål blandat
1 1/2 tsk socker
1/2 L Rågsikt
1 - 1 1/2 dl vetemjöl

Så här gör Du:
SMÄLT smör eller margarin , tillsätt vatten
och värm till fingervarmt , 37 grader.
Lös jästen i en del av degvätskan  , tillsätt resten
av degvätskan , salt, socker , kryddor , rågsikt
och knappt 1 dl av vetemjölet .
ARBETA degen smidig .
Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek  ca 40 minuter.
Baka ut dem till 5 runda plattor .
LÄGG  dem på bakpappersklädd plåt , nagga  och
grädda dem  i 225 grader ca 15 minuter .
PENSLA med ljummet vatten och låt svalna under duk .

GOD- JUL !

Inga kommentarer: