Om bullarna läggs i form av en julgran
blir det ett trevligt bröd att lägga fram
på julbordet .
Jag brukar sätta små födelsedagsljus i
varje bulle och tända ljusen före servering.
En trevlig upplevelse för både stora och små.
50 g jäst
200 g smör /margarin
5 dl mjölk
2 dl socker
1/2 tsk salt
1 ägg
1 msk stött kardemumma
1-2 påsar Saffran
1 1/2 liter vetemjöl
russin , uppvispat ägg , eventuellt pärlsocker.
Så här gör DU:
STÖT Saffran och en sockerbit i en mortel .
Tillsätt 2 msk mjölk, vatten eller allra bäst
konjak eller okryddat brännvin .
Häll alltsammans i degspadet och skölj ur
morteln med ytterligare 1 msk vatten.
SMULA jästen i en bunke.
Smält smöret , häll i mjölken och låt blandningen
bli fingervarm ca 37 grader .
Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst.
Tillsätt stött Saffran , socker , salt och ägg. + RUSSIN om NI gillar det.
BLANDA i nästan allt mjölet och arbeta degen smidig .
Jäs den 30 minuter .
TAG upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl .
Dela den i 27 bitar .
Rulla dem till små bullar som läggs på bakpappersklädd
plåt i form av en pyramid (julgran) + 2-3 bullar som skaft.
Jäs ca 30 minuter , pensla med ägg och strö ev. på pärlsocker.
GRÄDDA jul-trädet i 200 grader 20 - 25 minuter.
NI kan tro att detta var uppskattat när barnen var små
och stora också förresten !
VAR FÖRSIKTIG NÄR LJUSEN TÄNDS !
GLÖM INTE BLÅSA UT LJUSEN INNAN
NI TAR EN BULLE !!
GOD - JUL !!
Du kan även ha detta recept till Lussebullar !
söndag 1 december 2013
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar