torsdag 21 januari 2016

WIENERKAKA ca 35 RUTOR .

HEJSAN ! De här var riktigt smarriga , mmm... till Söndags-kaffet, när svärmor kommer ? HÄR ÄR RECEPTET : 50 g jäst för söta degar , 2 1/2 dl rumstempererad mjölk , 2 ägg , 1/2 dl strösocker , 1/2 tsk salt , 10-11 dl vetemjöl , 150 g smör/margarin , FYLLNING 1 : 150 g mandelmassa , 75 g margarin/smör , FYLLNING 2 : 75 g margarin/smör , 3/4 dl strösocker , 1 msk vaniljsocker , GARNERING : 1 ägg till pensling , pärlsocker , hackad sötmandel. SMULA jästen i en bunke . Tillsätt lite av mjölken och rör så att jästen löser sig . Tillsätt resten av mjölken, ägg, socker, salt och det mesta av mjölet . Tärna matfettet och tillsätt till degen . Arbeta ihop till en kladdfri deg . Låt jäsa övertäckt 30 minuter . TA upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar , där den ena är något mindre än den andra . Kavla ut den minsta degen till en rektangel , ca 30x40 cm och lägg den i en långpanna med bakplåtspapper. Blanda mandelmassa och matfett och bred blandningen ovanpå . KAVLA ut den andra degen till en rektangulär platta 25x60 cm . Blanda margarin/smör , socker, vaniljsocker och bred det ovanpå . Rulla ihop degplattan till en ganska fast rulltårta . Dela den i 35 bitar . Lägg ut bullarna ovanpå degen i långpannan , 5 på kortsidan och 7 på långsidan är lagom . Jäs övertäckt 30-40 min. SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER . PENSLA med uppvispat ägg och strö på pärlsocker och hackad mandel . GRÄDDA ca 20 minuter . Låt WIENERKAKAN svalna och skär den i rutor . LYCKA TILL!

Inga kommentarer: