söndag 26 augusti 2018
LÄCKERT FYLLD FLÄSKKARRE' 4 PORT.
HEJSAN !
Ibland längtar man efter en riktig klassisk söndagsmiddag -
en härlig stek som doftar gott från ugnen !
Lättlagad plommonspäckad FLÄSKKARRE' .
Mer och mer har vi kommit ifrån riktiga söndags-middagar
då hela familjen träffades och åt middag tillsammans .
Så varför inte bjuda hem farmor å mormor, fastrar å mostrar .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg kotlettrad eller FLÄSKKARRE'
(magrare med kotlettrad )
10 - 15 katrinplommon (utan kärna)
1 1/2 tsk salt,
2 krm vitpeppar,
1 msk smör/margarin,
TILLBEHÖR :
sås, kokt potatis, gröna bönor, äppelmos,
UGN :125 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
Gör 2 hål genom hela steken, använd skaftet av en träsked
eller ett bryne . Stoppa in katrinplommonen från båda sidor
så hela köttbiten blir späckad .
KRYDDA köttet med salt och peppar runt om .
Smörj en ugnsfast form med matfett .
Lägg kotlettraden i formen .
STICK in en köttermometer se till att spetsen hamnar i köttets
tjockaste del . Stek mitt i ugnen tills termometern visar 68 grader,
ca 1 1/2 timme . Svep in steken i aluminiumfolie .
Låt vila ca 10 minuter. Skär loss benet och skiva köttet .
SÅS :
4 dl sky + grädde ,
2 msk vetemjöl eller MAIZENA,
salt å peppar , eventuellt lite soja.
VISPA ur ugnsformen med ca 2 dl varmt vatten .
Mät upp skyn och häll den i en kastrull .
Red med mjöl utrört i lite vatten eller MAIZENA.
Koka upp såsen under vispning och låt koka 3 - 5 min.
SPÄD med lite mer vatten eller grädde om det behövs.
Smaka av med salt och peppar .
Tillsätt eventuellt ett par droppar soja till lagom färg.
SMAKLIG MÅLTID !
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar