söndag 26 augusti 2018

LÄCKERT FYLLD FLÄSKKARRE' 4 PORT.



                HEJSAN !

Ibland  längtar  man  efter  en  riktig  klassisk  söndagsmiddag -
en härlig stek som doftar gott från ugnen !
Lättlagad plommonspäckad  FLÄSKKARRE' .
Mer och mer har vi kommit ifrån riktiga söndags-middagar
då hela familjen träffades och åt middag tillsammans .
Så varför inte bjuda hem farmor å mormor, fastrar å mostrar .
HÄR  ÄR  RECEPTET :
1 kg  kotlettrad eller FLÄSKKARRE'
(magrare med kotlettrad )
10 - 15 katrinplommon (utan kärna)
1 1/2 tsk salt,
2 krm vitpeppar,
1 msk smör/margarin,
TILLBEHÖR :
sås,  kokt potatis,  gröna bönor,  äppelmos,
UGN :125 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
Gör 2 hål genom hela steken, använd skaftet av en träsked
eller ett  bryne .  Stoppa in katrinplommonen från båda sidor
så hela köttbiten blir späckad .
KRYDDA  köttet  med  salt och peppar  runt om .
Smörj en ugnsfast form med matfett .
Lägg kotlettraden i formen .
STICK in en köttermometer  se till att spetsen hamnar i köttets
tjockaste del .  Stek mitt i ugnen tills termometern visar 68 grader,
ca  1 1/2  timme .  Svep  in  steken  i aluminiumfolie .
Låt vila ca 10 minuter.  Skär loss benet och skiva köttet .
SÅS :
4 dl sky + grädde ,
2 msk vetemjöl eller MAIZENA,
salt å peppar ,  eventuellt lite soja.
VISPA ur ugnsformen med ca 2 dl varmt vatten .
Mät upp skyn och häll den i en kastrull .
Red med mjöl utrört i lite vatten  eller MAIZENA.
Koka upp såsen under vispning och låt koka 3 - 5 min.
SPÄD med lite  mer vatten eller grädde om det behövs.
Smaka  av med salt och peppar .
Tillsätt eventuellt ett par droppar soja till lagom färg.

SMAKLIG  MÅLTID !
LYCKA TILL !

Inga kommentarer: