söndag 2 december 2018

BRYTBRÖD - JULEBRÖD , 12-13 ST.



              HEJSAN !

Jag måste  säga,  att det här brödet  ser inbjudande ut
och det är det också , fint att titta på och jättegott att äta .

HÄR ÄR RECEPTET :
50  g jäst
5 dl vatten
6 dl  BERTE QVARN = vetemjöl
7-8  dl grovt matbrödsmjöl ( det finns färdigblandat  råg och vete i butiken,)
annars kan Du blanda själv , störst mängd av vete .
1 1/2 tsk salt
vallmofrön och sesamfrön
smör till formen

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR ut jästen i den ljumma degvätskan, tillsätt salt och rör ner mjölet,
Arbeta in ca 1/3 åt gången .  Tillsätt så mycket mjöl att degen släpper
skålens kanter .  Låt jäsa i skålen under duk 30-40 min.
ARBETA degen på bakbord och tillsätt eventuellt mer mjöl.
Forma degen till en smal längd och skär den i 12-13 eller flera delar,
och lägg dem i smord form stor sockerkaka-form .
BULLARNA ska ligga tätt  mot varandra . Runt, runt och i mitten tätt.
Låt brödet jäsa ytterligare  30 min. Då har bullarna jäst samman .
Pensla  med  vatten  och strö över  blått vallmofrö och sesamfrö.
GRÄDDA  i  200 grader  25-30 minuter.

Så vackert !      LYCKA TILL !

Inga kommentarer: