lördag 27 april 2019

FRIKADELLER I CITRONSÅS, 4 PERS.




                               HEJSAN !

Gammaldags-mat, men väldigt gott och lätt-ätit.
Min mamma sa att det var nyttigt, -så vi åt det allesammans.

HÄR ÄR RECEPTET :
1 /2  dl  ströbröd
500 g fläskfärs
1 ägg
1 tsk salt
1 krm kryddpeppar
1 liter buljong av tärning
SÅS :
2 msk margarin
3 msk vetemjöl
ca 4 dl buljong
saften av 1/2-1 citron
salt , peppar
1 äggula
GARNERING :
tunna citronskal
krasse

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA samman ströbröd och vatten.
Låt det stå och svälla ca 10 minuter.
TILLSÄTT färs,  ägg,  salt  och  kryddpeppar.
Arbeta  färsen  smidig.  Forma  den  till  runda  bollar.
KOKA upp  buljongen  och  lägg  ner  frikadellerna.
Låt  dem  koka  i   20  minuter.
Ta upp dem och sila buljongen .
SMÄLT  margarin i  en  kastrull utan att det tar färg.
Rör  ner  vetemjölet,  späd  med  buljongen i om-
gångar och  låt  såsen  koka  upp .
Låt  såsen  koka  på  svag  värme  ca 5  minuter.
SMAKA av med salt, peppar och citronsaft.
Ta såsen från värmekällan och rör ned äggulan.
BLANDA  ned  frikadellerna och låt allt bli genomvarmt,
men inte kokande.
GARNERA med tunna citronstrimlor och var generös
med krasse över det hela .
KOKT potatis och gröna ärtor smakar bra till ,
eller 1 stor riven morot  med 1/2 rivet äpple.

 SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !



Inga kommentarer: