söndag 29 november 2020

ETT DEKORERAT LÅNGPANNEBRÖD .




                                        HEJSAN  ! 


ETT  RIKTIGT  JULEBRÖD !
mmm...!

HÄR  ÄR  RECEPTET :
2  dl  grynblandning  (AXA)
4  dl  vatten
1/2  dl  olja
1/2  dl  ljus  sirap 
2  tsk  salt
50  g  jäst
4  dl  vatten
ca  1, 25  kg  vetemjöl (gärna ,  SPECIAL  VETEMJÖL )
= 1, 9 - 2 , 1  liter.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA  grynblandningen ,  vatten,  olja,  sirap  och
salt  i  en  kastrull .
Låt  alltsammans  koka  upp  under  omrörning .
Dra  kastrullen  åt  sidan  och  lägg  på  ett  lock .
Låt  blandningen  stå  och  svälla  tills  temperaturen 
är  ca  37  grader .
SMULA   ner  jästen  i  en  degbunke .
Värm  vattnet  till  ca  37  grader  och  lös  upp  jästen
med  detta .
Tillsätt  grötblandningen  och  arbeta  ner  vetemjölet
lite  i  taget,  till  en  smidig  men  ganska  lös  deg .
LÅT   degen  jäsa  under  bakduk  till  nästan  dubbel  storlek .
ARBETA  ihop  degen  och  kavla  eller  tryck  ut  den i  en
smord  långpanna . (eller  bakplåtspapper) 
Nagga  den .  Spara  en   bit  till  garnering .(2 X 30 cm lång) =en till varje sida till granen .
LÅT  DEGEN  jäsa  övertäckt  tills  den  reser  sig  igen  
efter  ett  lätt   tryck .
RULLA  RESTERANDE  DEG  TILL EN LÄNGD,  ELLER TVÅ
FORMA DEN TILL EN GRAN OCH LÄGG DEN  PÅ  BRÖDET .
GRÄDDA  brödet  i  200  grader  15 -20  minuter.
Låt  det  svalna   och  skär  det  i  rutor .

(min långpanna är 40x28 cm )

GOD  JUL !


Inga kommentarer: