HEJSAN !
ETT RIKTIGT JULEBRÖD !
mmm...!
HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl grynblandning (AXA)
4 dl vatten
1/2 dl olja
1/2 dl ljus sirap
2 tsk salt
50 g jäst
4 dl vatten
ca 1, 25 kg vetemjöl (gärna , SPECIAL VETEMJÖL )
= 1, 9 - 2 , 1 liter.
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA grynblandningen , vatten, olja, sirap och
salt i en kastrull .
Låt alltsammans koka upp under omrörning .
Dra kastrullen åt sidan och lägg på ett lock .
Låt blandningen stå och svälla tills temperaturen
är ca 37 grader .
SMULA ner jästen i en degbunke .
Värm vattnet till ca 37 grader och lös upp jästen
med detta .
Tillsätt grötblandningen och arbeta ner vetemjölet
lite i taget, till en smidig men ganska lös deg .
LÅT degen jäsa under bakduk till nästan dubbel storlek .
ARBETA ihop degen och kavla eller tryck ut den i en
smord långpanna . (eller bakplåtspapper)
Nagga den . Spara en bit till garnering .(2 X 30 cm lång) =en till varje sida till granen .
LÅT DEGEN jäsa övertäckt tills den reser sig igen
efter ett lätt tryck .
RULLA RESTERANDE DEG TILL EN LÄNGD, ELLER TVÅ
FORMA DEN TILL EN GRAN OCH LÄGG DEN PÅ BRÖDET .
GRÄDDA brödet i 200 grader 15 -20 minuter.
Låt det svalna och skär det i rutor .
(min långpanna är 40x28 cm )
GOD JUL !
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar