måndag 19 maj 2008

ÄPPELMARÄNGKAKA TILL MÅNGA

en jättekaka som gräddas i långpanna.

6 äggulor
3 dl strösocker
150 g smör
2 1/2 dl mjölk
5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
6-8 skalade o' klyftade äpplen.
1-2 tsk kanel
6 äggvitor
1 dl strösocker

Gör så här:
Vispa äggulor och socker till en tjock kräm.
Smält smöret i en kastrull
och häll på mjölken.
Blanda med äggvispet.
Blanda mjöl och bakpulver och sikta
ner det under omrörning.
Rör till en jämn smet och häll den
i en smord långpanna.
Lägg på äppleklyftorna och strö över kanel.
Grädda i 175 grader
mitt i ugnen ca 25 min.

Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
Tillsätt sockret lite i taget och vispa
marängsmeten tills den blir styv o' blank.
Bred marängen över kakan och grädda
ytterligare i 10-12 minuter.

smarrigt till kaffet.

Inga kommentarer: