måndag 26 november 2012

BOHUSLÄNSKA BRÖDKAKOR. 6 STORA el. 12 SMÅ.

JULE-KAKOR  kallar vi dem!
Bara till JUL.

50 g jäst
100 g smör
6 dl mjölk
2 tsk salt
2 msk sirap
1- 1 1/2 msk kummin
eller
1 msk anis  -stött
1 msk fänkål   -stött
8 dl rågsikt
9 dl vetemjöl

Så här gör DU:
SMULA  jästen i degbunken.
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt mjölken och låt bli
fingervarm (37 grader)
HÄLL degspadet över jästen
och rör om.
Tillsätt salt,sirap och kryddor
och arbeta in rågsikt och
vetemjöl.
Låt degen vila under bakduk 10 min.
TAG upp degen på bakbordet och
arbeta samman den.
Dela den i 6 eller 12 delar och kavla
ut bitarna,ev.direkt på bakplåtspapper
till ca 30 resp.15 cm i diam.
PRICKA kakorna med gaffel
eller nagg.
GRÄDDA i 250 graders ugnsvärme
6-8 min.
Pensla kakorna med HETT vatten och
låt dem svalna mellan  bakdukar på galler.

Så nu är det klart!
Jättegoda lite ljumna med smör på.
LYCKA TILL!

Inga kommentarer: