tisdag 9 november 2010

FRANSK VALNÖTSLIMPA.

Det skulle jag baka idag,men
inget blev som det var tänkt.
Så nu får NI se om NI har
bättre tur än jag.

1 LIMPA:

50 g jäst
5 dl ljummet vatten
1/2 msk salt
100 g valnötter
1 liter rågsikt
5 dl rågmjöl

Så här gör DU:
Sätt ugnen på 200 grader.

Rör ut jästen i vattnet.
Tillsätt salt,nötter och
rågsikt,arbeta degen väl.
Blanda i rågmjölet,lite i taget.
Låt degen jäsa i bunken ca 30 min.
Ta upp degen på bakbordet
och knåda den.
Forma degen till en rund limpa
som läggs på plåt och får jäsa
ytterligare 3 TIMMAR.
Ta upp degen på bakbordet när
den jäst färdigt och knåda lite.
Gör ett rutmönster med vass kniv
uppepå,och
GRÄDDA det i 50 minuter.
Låt limpan kallna insvept i bak-
dukar.
Limpan skärs KALL i tunna skivor
och smakar särskilt gott till ost.

Ibland är det gott med ett annorlunda
bröd så,
LYCKA TILL!

Medan degen jäser kan DU göra något annat.

Inga kommentarer: